Dehydrateren: Aardbeien

Dit jaar hebben we al VEEL aardbeien kunnen oogsten. Zo veel, dat ik niet meer wist wat ik ermee moest. Ik had al jam, likeur en salades gemaakt (en ze natuurlijk ook zo als snack gegeten). Maar nu lijkt het alsof de planten langzaam minder beginnen te produceren, en ben ik toch bang dat ik straks de aardbeien ga missen… Daarom bedacht ik me dat dit een goed moment zou zijn om wat aardbeien te dehydrateren, zodat ik ze later nog kan gebruiken!

Het was laat op de avond toen ik besloot dit experiment te doen, dus heb ik aardbeien gebruikt die ik nog in de koelkast had liggen. Waarschijnlijk een paar honderd gram. Het verbaast me nog steeds dat ik nu denk ‘ik heb niet zo veel aardbeien meer, ik moet er meer oogsten’ terwijl ik nog niet zo heel lang geleden dit soort hoeveelheden aardbeien voor idioot hoge prijzen bij de supermarkt kocht!

Aardbeien
Aardbeienschijfjes, met de hand gesneden… ๐Ÿ™‚

Voorbereiding

Nadat ik de aardbeien heb gecontroleerd op slechte plekken heb ik ze gewassen. Ik was de aardbeien nooit direct na het oogsten; het lijkt alsof ze dan sneller slechte plekken krijgen als ik ze niet direct gebruik. En hoewel ik een composthoop heb, vind ik het nog steeds zonde om groente en fruit weg te doen! ๐Ÿ™‚

Na het wassen heb ik de aardbeien in plakjes gesneden. Controleer tijdens het snijden nogmaals op slechte plekken, er mogen geen slechte plekken meer op zitten als ze in de dehydrator gaan. Hierdoor kan je hele gedraagde batch aardbeien beschimmelen! Ik heb de aardbeien in plakjes van ongeveer 2 mm dik gesneden.

Dehydrateren

Daarna was het tijd om de aardbeienplakes in de dehydrator te doen. Wat ik me niet van tevoren realiseerde, is dat aardbeien heel erg krimpen in de dehydrator. Omdat ik dit niet wist heb ik de plakjes zo op de tredes gelegd, maar een volgende keer zou ik er een kaasdoek tussen doen… Ik heb nu een heleboel aardbeienplakjes van de bodem moeten halen ๐Ÿ™‚

Voor het dehydrateren…

Omdat ik de dehydrator ’s nachts aan heb gezet, heb ik de timer wat ruimer gezet dan ik anders zou doen. Ik wou zeker weten dat de aardbeien de volgende ochtend voldoende waren gedroogd. De dehydrator stond ingesteld op 57 graden Celcius, voor 9 uur.

De volgende ochtend was dit het resultaat:

Na het dehydrateren...

Ik heb geprobeerd om deze foto van ongeveer dezelfde afstand en hoek te maken als de voor-foto… Wat een verschil he? En de bijkeuken rook fantastisch! De gedroogde aardbeien zijn ook heerlijk. Ik denk dat ik maar nog een lading moet maken, want deze gaan het niet lang overleven… ๐Ÿ˜‰

2 gedachten over “Dehydrateren: Aardbeien”

    • Nee, in een voedseldroger/dehydrator ๐Ÿ™‚ In een oven schijnt het wel te kunnen, maar heb ik niet geprobeerd.

Reacties zijn gesloten.