Recept: Aspergesoep

Op dit moment heb ik twee aspergegerechten die ik bijna dagelijks maak. Het eerste recept was de aspergesalade waar ik het recept al van heb gedeeld, de tweede is een heerlijke soep waar ik het recept nu van ga delen. Dit recept is, net als de salade, ontzettend gemakkelijk te maken!

Ingrediënten

 • 350-400 gram aspperges (geschild)
 • 1 ui
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 750 ml water
 • 100ml kookroom
 • 40 gram bloem
 • 35 gram boter
 • Zout en/of peper naar smaak
 • Optioneel: 3 (grote) bladeren maggiplant, 1 ei, peterselie

Instructies

 1. Schil de asperges als je dit nog niet hebt gedaan. Snijd ze in stukken die je lekker vindt in de soep; ik gebruik meestal stukken van ongeveer 2 centimeter.
Asparagus and lovage
 1. Snijd de ui en maggiplant in kleine stukjes.
Ingredients
 1. Doe de asperges en maggiplant in een pan, met 750ml water. Breng aan de kook, en laat 10 minuten koken.
 2. Kook in de tussentijd de eieren tot ze hard zijn (meestal 6-7 minuten). Laat ze goed schrikken onder koud water, zodat ze gemakkelijk te schillen zijn.
 3. Giet de asperges af boven een pan of bak om het kookwater op te vangen. Voeg het bouillonblokje hieraan toe. Om afwas te besparen, kan je de asperges in het vergiet boven de opvangbak laten staan.
Straining asparagus
 1. Zet de pan waar je de asperges in had gekookt terug op het vuur, en smelt de boter hierin. Voeg, wanneer de boter warm is, de stukjes ui hieraan toe en fruit ze tot ze glazig zijn.
 2. Voeg de bloem toe, zet het vuur zachter en blijf goed roeren tot de roux klaar is. Ik wacht meestal tot de meel een gladde, plakkerige bal heeft gevormd 🙂
 3. Voeg het asperge-kookvocht beetje bij beetje toe. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer in de roux zitten voor je meer kookvocht toevoegt.
 4. Breng, als alle kookvocht is toegevoegd, de soep weer aan de kook en voeg de kookroom toe. Voeg daarna ook de asperges weer toe.
 5. Optioneel: breng op smaak met peper en zout.
 6. Optioneel: Snijd de eieren in stukjes die vergelijkbaar zijn met de aspergestukken, en snijd de peterselie fijn. Zet apart op tafel, of voeg toe aan de soep voor het opdienen.
Chopped up eggs and parsley

En dat is het! Het is niet de allermooiste soep, maar de smaak maakt het wat mij betreft helemaal goed! Ik vind het heerlijk om de soep elke keer net een beetje anders te maken, door andere kruiden of toevoegingen te gebruiken. Welke kruiden gebruik jij graag in je aspergesoep?