Recept: Aspergesalade

Sinds de asperges zijn gaan groeien, bevind ik mezelf in de luzueuze positie dat ik meer asperges kan oogsten dan dat ik kan eten. Daarom probeer ik nu om in zoveel mogelijk recepten en eetmomenten asperges te verwerken. Het zou zonde zijn om al die asperges door te laten schieten… Een van de recepten die ik uit heb geprobeerd is een aspergesalade. En wat mij betreft is dit een succes! Heerlijk voor op een toastje, of als je echt luxe wil doen voor op een geroosterde boterham bij de lunch!

Ingrediënten

 • 100 gram geschilde asperges
 • 1 ei
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 1/2 eetlepel crème fraîche
 • Verse peterselie naar smaak (dit keer heb ik peterselie gebruikt, maar je kan ook bieslook en/of tuinkers proberen!)
 • Zout en peper naar smaak

Instucties

 1. Schil de asperges als je dit nog niet hebt gedaan en snijd ze dan in stukken. Zorg dat de stukken allemaal ongeveer even groot zijn, in verband met de kooktijd. Zorg dat de stukken een prettig formaat hebben om op je toast (of brood) te kunnen scheppen.
Geschilde asperges
 1. Kook het ei hard (6-7 minuten zou voldoende moeten zijn). Laat het ei goed schrikken onder koud water zodat het gemakkelijk te schillen is.
 2. Doe je asperges in een pan met voldoende water zodat ze net onder staan, en breng ze aan de kook. Kook ze voor 10 minuten. Variatietip: kook eens een blaadje maggiplant mee!
 3. Giet de asperges af, en laat ze even afkoelen.
 1. Pel het ei, en snijd het in stukken die ongeveer even groot zijn als je aspergestukken.
 2. Snijd de peterselie (of andere kruiden) fijn.
 3. Doe de asperges, ei, kruiden, mayonnaise en crème fraîche in een bakje. Voeg peper en zout naar smaak toe.
 4. Meng alles voorzichtig door elkaar, en probeer de verleiding te weerstaan om het meteen op te eten 😉
 5. Optioneel: laat het geheel afkoelen in de koelkast. En als je echt het geduld van een engel hebt, garneer met een stukje verse peterselie.
Dit keer heb ik de verleiding lang genoeg kunnen weerstaan om een foto te kunnen maken 🙂

En dat is alles! Gemakkelijk, snel en erg lekker – precies zoals ik het wil 🙂 Eet het ’s avonds op een toastje, op brood, of serveer het als een bijgerecht. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik heb de aspergesalade al met een aantal verschillende kruiden geprobeerd te maken, maar ik denk dat er meer mogelijkheden zijn… Gelukkig groeien de asperges nog, dus ik kan nog even vooruit… Ik hoop dat het nog een poosje zo blijft!

Maar nu ga ik van een toastje genieten. Hopelijk vinden jullie dit net zo’n lekker recept als ik!