Dehydrateren: Maggiplant en bieslookbloemen

Ik weet niet of dit normaal is, maar mijn maggiplant groeit alsof hij wat in heeft te halen. Nu moet ik eerlijk zeggen, dat ik nog nooit (!) ergens maggiplant in/voor heb gebruikt, maar ik ben wel erg benieuwd waar ik hem allemaal voor kan gebruiken. Ik ben er al wel achter gekomen dat hij erg sterk smaakt, en dat je dus nooit veel van deze plant hoeft te gebruiken. Dus de maggiplant groeit, en groeit, en groeit maar door… Zoveel, dat hij nu het licht van de andere planten in de moestuin wegneemt. Daarom is het tijd om hem uit te dunnen.

Voor de bieslook geldt min of meer hetzelfde. Deze gebruik ik ook niet heel veel, maar hij groeit maar door… Hij bloeit nu zelfs πŸ™‚ Nu zijn de bloemen van bieslook erg lekker in bijvoorbeeld een salade. Lekker, en het ziet er leuk uit! Omdat de eerste bloemen uit beginnen te drogen, besloot ik deze ook te oogsten. Het waren er teveel om in een salade te doen, dus het was tijd voor een experiment!

De sterren van dit blog πŸ˜‰

Voorbereiding

Als eerste moest ik natuurlijk alles nog snoeien. De bieslookbloemen heb ik een paar centimeter onder de bloem afgeknipt, zodat er nog wat steel aan vast zat (de reden hiervoor komt zo). Een aantal bloemen zaten nog in de knop; deze heb ik laten zitten voor een andere keer. Desondanks heb ik een flinke bak bloemen kunnen oogsten! πŸ™‚

Bij de maggiplant ben ik aan de buitenkant begonnen met snoeien, aangezien deze de planten die ernaast groeien overwoekerde. Daarna heb ik de takken die erg hoog werden ook gesnoeid. Omdat ik zo lekker aan het snoeien was, heb ik per ongeluk veel meer gesnoeid dan ik nodig had… Oeps! πŸ™‚

De oogst ;-)
De oogst… πŸ˜‰

Een waarschuwing van mijn kant, mijn maggiplant zat vol teken (kwam ik later achter…) Controleer jezelf goed als je aan het snoeien bent geweest; ik was al gebeten voor ik door had dat er uberhaupt teken in zaten. Misschien ligt het aan de locatie van mijn huis, maar je kan maar beter voorzichtig zijn met dit ongedierte…

Dehydrateren

Maak de maggiplant goed schoon en dep ze daarna droog. Ik heb de bladeren van de stammen geplukt en op de tredes gelegd. Ik heb zoveel mogelijk bladeren bij elkaar gelegd, maar er wel voor gezorgd dat ze niet overlappen zodat ze goed konden drogen.

Een trede heb ik apart gehouden voor de bieslookbloemen. Dankzij het ruitpatroon, en doordat ik stukjes stengel aan de bloemen heb laten zitten, kon ik de bieslookbloemen gemakkelijk door de ruiten steken. Zo bleven ze stevig liggen, zonder te vervormen πŸ™‚

Zien ze er niet mooi uit?

Zet de dehydrator op 40 graden Celcius voor 8 uur, en ga in de tussentijd wat anders doen πŸ™‚ Ik heb de tijd benut door de stengels van de maggiplant verder te verwerken.

Ik heb de stengels van de maggiplant in dunne ringen gesneden, en in de vriezer gedaan. Die zijn goed te gebruiken voor een kippen- of groentesoep. Hmm… En misschien ook wel voor in de aspergesoep? Dat moet ik een keer proberen!

8 uur later waren zowel de bieslookbloemen als de maggiplant gedroogd. Ik heb speciaal hiervoor oude potten bewaard en schoongemaakt. Voordat ik de gedroogde kruiden in de potten heb gedaan, heb een zakje silicagel in de pot gedaan om nog eventueel aanwezig vocht op te nemen. Het zou jammer zijn als de kruiden nu alsnog zouden beschimmelen!

Het resultaat! En het ruikt zo lekker… πŸ™‚